iPhone 12 és iPhone 12 Pro teszt
nov.

2.

A szuperkompakt méretben relatíve nagyméretű kijelzőt és hamisítatlan high-end teljesítményt felvonultató iPhone 12 mini, illetve a minden korábbinál hatalmasabb kijelzővel és minden eddiginél durvább kamerával felvértezett iPhone 12 Pro Max piaci debütálására egyelőre még várnunk kell. Addig is azonban itt az arany középútnak tekinthető iPhone 12 és iPhone 12 Pro, melyek október 23-én jelentek meg a kereskedelmi forgalomban, mi pedig most megnézzük, hogy hogyan teljesítenek a gyakorlatban. Vajon megérik az értük elkért nem kis összegeket?

 

 

Az Apple idén azoknak kedveskedik, akik már nagyon belefáradtak az elmúlt években kicsit elhasznált iPhone designba. Az amerikai gyártó nem vadonatúj külsőt tervezett, hanem visszakanyarodott az általa legutóbb 7 évvel ezelőtt alkalmazott designiskolához. Vagyis visszakaptuk a sarkos kialakítást és a lapos oldaléleket, melyek olyannyira laposak, hogy az új iPhone-ok minden további nélkül képesek kitámasztás nélkül megállni az asztalon.

A színek szépségét megítélni csak szubjektív módon lehetne, így ezen gyorsan túl is lendülünk – vélhetően mindenki talál majd olyan színt a megújult kínálatban, ami elnyeri a tetszését. A minőség nem változott, maradt a szokásosan kiváló szinten, ami persze el is várható az ilyen igen drága termékek esetében.

 

 

Az iPhone 12 minden irányban kicsit kisebb lett, mint az iPhone 11, ami mindenképpen örvendetes tény, főleg annak ismeretében, hogy a kijelző mérete változatlan maradt. Ezenkívül a tömeg 30 grammal történt csökkenése is egyértelmű pozitívum. Az iPhone 12 Pro minimálisan nagyobb lett az iPhone 11 Prónál, ezt azonban bőven el lehet nézni neki, hiszen a kijelző ebben az esetben 0,3 colos növekedésen ment keresztül, ezenkívül pedig a tömeg 1 grammos növekedése felett is könnyen szemet tudunk hunyni.

 

 

Az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro mérete és designja tökéletesen megegyezik egymással, különbséget egyedül a hátsó kameraszett, illetve a tömeg tekintetében lehet felfedezni. Szemből nézve a két készülék között leginkább tömeg alapján lehet különbséget tenni, ugyanis a Pro 25 grammal nehezebb, és ez akár patikamérleg nélkül is megtapasztalható. Az eltérés egyrészt a Pro komolyabb technikájának köszönhető, másrészt pedig annak, hogy ennek a készüléknek rozsdamentes acélból készült a kerete, szemben a testvérmodell alumínium megoldásával. Közös vonás a 6 méteres vízmélységnek 30 percig ellenálló kivitel, ami előrelépés a tavalyi 2-4 méteres értékekhez képest, ezenkívül pedig a leejtéseknek négyszer jobban ellenálló Ceramic Shieldről is említést kell tennünk. Leejtés tesztet viszont érthető okokból ezúttal inkább nem végeztünk.

 

 

A sztereó hangszórópár remekül szól, 3,5 milliméteres jack dugalj már jó ideje nincs és egyre kevesebbeknek hiányzik. Kár, hogy az Apple még 2020-ban is kitartott a Lightning csatlakozó aljzat mellett, ami helyett sokkal jobban örülnénk a ma már igen széles körben használt USB-C dugaljnak. A dobozban a telefonon kívül már csak egy Lightning-USB-C kábelt találunk, a 20 W-os töltőfejet és az EarPods vezetékes fülest kompletten 16 ezer forint ellenében külön vásárolhatjuk meg. Emiatt jelentősen kisebb a doboz és az Apple gőzerővel a környezet védelmét kommunikálja ennek kapcsán, ami viszont csak részben igaz, és egyszerűen inkább arról van szó, hogy a gyártó idén ily módon ellensúlyozza az 5G profitromboló hatását. 

 

 

A kijelző képátlója mindkét telefon esetében 6,1 col, ami az iPhone 12 esetében szinten tartást, az iPhone 12 Pro esetében pedig érdemi előrelépést jelent. Ettől függetlenül az iPhone 12 is fejlődött, csak épp nem méret, hanem technológia tekintetében, hiszen most már ez az olcsóbb modell sem LCD, hanem kontrasztbajnok OLED kijelzőt vonultat fel. Fényerő fronton 625 vs. 800 nit arányban nyer az iPhone 12 Pro, ez a különbség azonban kevesebbnek érződik a gyakorlatban. A 19,5:9 képarányú és továbbra is AOD funkció nélküli kijelzők 2532x1170 képpontos felbontásúak, ami 460 ppi-s pixelsűrűséget és kiváló képminőséget eredményez. A kávák kicsit vékonyabbak lettek, de e tekintetben lenne még hova fejlődni, mint ahogy a hatalmas notch méretéből is reszelhetne még egy keveset, vagy inkább sokat az Apple. 2020-ban is maradt a Face ID, a 12 megapixeles frontkamera pedig már éjszakai módot is felvonultat.

 

 

A hátoldali főkamera és nagylátószögű egység megegyezik a két telefonon. A 12 megapixeles felbontás nem növekedett, nincs pixelösszevonásos üzemmód sem, ellenben a főkamera fényereje f1,8-ről f1,6-ra növekedett és többek közt emiatt 27 százalékkal több fény juthat a képérzékelőre. Az elkészült felvételek minősége nappali és jó fényviszonyok mellett változatlanul kiválónak mondható, e tekintetben a gépi tanulásra épülő Smart HDR 3 jelent némi előrelépést, komolyabb fejlődést inkább sötétben érhetünk tetten. Már csak amiatt is, mert mostantól már a nagylátószögű kamera is rendelkezik éjszakai üzemmóddal. Íme néhány őszi hangulatú tesztfelvétel, melyeket a 12 Próval készítettünk:

 

 

A későbbiekben érkező ProRAW támogatást csak az iPhone 12 Pro fogja megkapni, és mivel a két mobil közül csak ezen van LiDAR egység, csak ezzel készíthetünk éjszakai portrékat. A LiDAR ezenkívül a sötétben történő élességállítást is felgyorsítja, illetve pontosabbá teszi. Telefotó egység is csak a Prón található, annak viszont sem a felbontása, sem a fényereje, sem pedig az optikai nagyítása nem nőtt az elődhöz képest. Az Apple által egyes helyeken kommunikált négyszeres zoomátfogásnak nem szabad bedőlni, mert az csak egy újfajta számítási módszerrel jött ki. A lényeg, hogy az iPhone 12 Pro ugyanúgy kétszeres optikai zoommal rendelkezik, mint a korábbi telefotó egységes iPhone-ok. Videózás fronton a Dolby Vision támogatás megjelenése az idei nagy újdonság: az iPhone 12 30 fps-es, az iPhoen 12 Pro 60 fps-es DV videókat képes rögzíteni.

 

 

A cikkünk írásakor iOS 14.1-et futtató új iPhone-ok "agya" az az A14 Bionic chipset, mely a világon elsőként 5 nanométeres gyártási technológiával készül. Ez a hat processzormagot, négy grafikusgyorsítót és tizenhat Neural Engine magot felvonultató szörnyeteg 11,5 milliárd tranzisztorral rendelkezik, ami jelentős előrelépés az elődben lévő 8,5 milliárdos mennyiséghez képest. Az A14-nek köszönhetően egyrészt nőtt a teljesítmény, bár ezt a 10-20 százalékos növekményt a gyakorlatban nehéz megtapasztani, másrészt pedig csökkent a fogyasztás. Utóbbinak köszönhető, hogy bár az akkumulátor kapacitása mintegy 10 százalékkal csökkent, az üzemidő maradt a tavalyi szinten. Ami a nyúzás mértékétől függően 1-2 napos használati időt jelent a gyakorlatban. 

 

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy az üzemidő csak akkor marad a tavalyi szinten, ha nagyrészt 4G hálózatban vagyunk, az 5G ugyanis 10-20 százalékkal is megvághatja a használati időt. Ezt ellensúlyozandó az új iPhone-ok úgy is képesek 5G-n lógni, hogy a fogyasztás csökkentése érdekében a legtovább 4G-t használnak, és csak a nagyobb sávszélesség igény esetén kapcsolnak fel 5G sebességre. A fogyasztás kordában tartása érdekében az Apple idén sem lépte meg a kijelző frissítési frekvenciájának 60-ról 90 vagy 120 Hz-re történő megemelését. Ez ugyan finomabb felhasználói élményt biztosítana, de vélhetően jelentősen csökkentené az üzemidőt, ami ellen más gyártók adaptív technológiát vetnek be, vagyis készülékeik csak akkor frissítenek nagy sebességgel, ha arra ténylegesen szükség van. Statikus tartalom esetében például nem.

 

 

A Wi-Fi kontroller természetesen ismeri a legújabb és leggyorsabb 6-os szabványt, a Bluetooth pedig szokás szerint 5.0-ás. Az iPhone 12 az elődjéhez hasonlóan 4 GB RAM-ot kapott, és a flashmemória is maradt változatlanul 64, 128, illetve 256 GB-os. Az iPhone 12 Pro időtállóbbnak tűnik a 4-ről 6 GB-ra növelt RAM kapacitással, és jó hír, hogy az alapmodell belsőmemóriája 64-ről 128 GB-ra nőtt. Ezenkívül 256-os és 512 GB-os Prók is elérhetők a kínálatban, memóriabővítési lehetőség továbbra sincs.

 

 

A feláras töltő 20 W-os teljesítménye messze elmarad a riválisok által mostanság alapáron adott töltőkétől, viszont a relatíve kis aksikapacitás miatt így is hozható a 30 perc alatt 0-ról 50 százalékra történő feltöltés. A Qi töltés 7,5 W-os teljesítménye nevetségesen alacsony akkor, amikor egyes konkurensek már 40-50 W-nál tartanak, és utóbbihoz képest még a MagSafe-féle mágnessel rácuppantós töltés 15 W-ja sem túl combos. A MagSafe töltő egyébként 17 ezer forintba kerül.

 

 

A fentiek alapján elmondható, hogy mind az iPhone 12, mind az iPhone 12 Pro kézzel fogható előrelépést jelent az iPhone 11-hez és iPhone 12-höz képest, azt azonban mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy az újdonságok megérik-e a cserét. A két készülék közül az iPhone 12 lépett előre nagyobbat tavalyhoz képest, viszont ezzel párhuzamosan ez is drágult komolyabban a két újdonság közül. A 64 GB-os alapmodell hivatalos listaára 350 ezer forint, a 128-as és 256-os változatokért pedig rendre 372, illetve 416 ezer forintot kérnek el. Az iPhone 12 Pro 128 GB-os indulómodellje 440 ezer forinton nyit, a 256-os és 512-es verziók pedig 484, illetve 572 ezer forintot kóstálnak.

 

Forrás: https://hasznaltalma.hu

Szóljon hozzá Ön is a témához!

Érdekel minket a véleménye!

Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.